Kinderen

Met uw kind naar de tandarts

Het is belangrijk dat uw kind regelmatig en al op tijd naar de tandarts gaat. Dit is niet alleen goed voor een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook de kans op angst als ze wat ouder worden. Wij raden het daarom aan om uw kindje al voor de tweede verjaardag mee te nemen naar de tandarts. Financieel gezien hoeft er geen bezwaar te zijn: de basisverzekering vergoedt alle tandheelkundige kosten voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.*

U kunt uw kindje dus gerust meenemen tijdens uw eigen halfjaarlijkse controle, dan kan uw kindje wennen aan de omgeving en zien dat u zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt. Want voor een behandeling komt u immers op een later tijdstip terug.

* Met uitzondering van kronen en bruggen op kiezen en de kosten voor een beugel.

 

Tips voor het tandartsbezoek van uw kind

 Neem uw kindje alleen mee naar een halfjaarlijkse controle van uzelf, dus niet wanneer u voor een behandeling komt.

Als u zelf angstig bent vraag dan uw partner, een familielid of een andere bekende om uw kindje te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek.

Voor jonge kinderen is het goed als een van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Aanwezigheid van de ouders/verzorgers in de behandelruimte gaat veelal in overleg met de tandarts.

Blijft u er als ouder in de behandelruimte, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: ‘Er gebeurt niks’ of ‘Je voelt absoluut niks’, want als het dan tóch pijn doet, zal een kind mogelijk angstig worden en u een volgende keer misschien niet zo snel meer vertrouwen.

U kunt uw kind belonen als het zich flink houdt. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin -misschien samen – iets anders leuks.

U kunt het beste pas achteraf belonen en geen dingen vooraf beloven (“Als je doet wat de tandarts zegt dan krijg je…..”).

Dit kan leiden tot teleurstelling als het kind toch toegeeft aan angst of leiden tot lastige onderhandelingen met het kind.

Bron: Angst voor de tandheelkundige behandeling(2006) van prof. dr. A. de Jongh, tandarts angstbegeleiding en NVvK

 

Tandenpoetsen

Vanaf het moment dat het eerste melktandje is doorgebroken, kunt u beginnen met tandenpoetsen bij uw kindje.

Wij adviseren u om het gebit van uw kindje , tot het tweede jaar,  minstens eenmaal per dag poetsen en vanaf 2 jaar tweemaal per dag.

Tandenpoetsen met uw kindje kunt u het beste doen door zelf achter uw kindje te gaan staan en het hoofd iets achterover tegen u aan te laten rusten. Zo houdt u een hand vrij om de wang en de lippen iets opzij te houden. De allerkleinsten kunnen het beste liggend worden gepoetst, bijvoorbeeld op een commode. Gebruik een kleine tandenborstel met zachte haren afgestemd op de leeftijd van uw kindje en doe daar een klein beetje tandpasta op. Maak zachte, horizontale bewegingen over zowel de tanden als het tandvlees.

Als uw kind ouder wordt, kunt u uw kind meer eigen verantwoordelijkheid geven door het gebit zelf te laten poetsen. Tot 10 jaar is het wel belangrijk om het gebit, minstens eenmaal daags na te poetsen, bij voorkeur ’s avonds, te controleren. Ook daarna is het belangrijk om het tandenpoetsen regelmatig te stimuleren, te controleren en te begeleiden.

Vindt u dit lastig? Wij geven in onze praktijk ook individuele poetslessen, vraag gerust naar de mogelijkheden!

 

 

Tanden sealen

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Op die plaatsen kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan, vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Het glazuur moet dan nog uitharden. Als wij de groeven en putjes in de kiezen van uw kind te diep vinden, zullen wij u adviseren om deze af te laten sluiten (te sealen) om gaatjes te voorkomen.

Wat is sealen?

Sealen is het aanbrengen van een laagje kunststoflak over de groeven en putjes in de kauwvlakken. Dit laagje beschermt de kiezen tegen het innestelen van bacteriën. Hierdoor wordt het risico op cariës/tandbederf kleiner.

Hoe gaat het sealen in zijn werk?

De tandarts of de mondhygiënist maakt de kiezen eerst grondig schoon met een borsteltje en polijstmiddel. Daarna brengt hij/zij een etslaagje aan. Hierdoor worden de tanden ruw. Dit zorgt voor een betere hechting van de lak.

Daarna wordt de kunststoflak aangebracht. De lak wordt vanzelf hard of wordt uitgehard met een blauwe lamp.

Doet de behandeling pijn?

De behandeling doet meestal geen pijn en duurt maar een paar minuutjes per kies. Wel kan de lak in het begin een beetje vieze smaak afgeven. Sealen heeft geen effect op de normale kauwfunctie, uw kind zal er niets van voelen dat de kiezen geseald zijn.

Wat is een goed moment om te sealen?

Wij sealen het liefst vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen. In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Uw tandarts kan u adviseren wat het beste is en of het zinvol is om het gebit te sealen.